Domáci chlieb recept, ako si vykúzliť v kuchyni neodolateľnú vôňu čerstvého chleba, ktorý budú aj deti s chuťou jesť aj suchý.

         

recept na domácí chlieb

   

Na domáci chlieb použijeme ošatky z pedigu, ktoré vynikajú svojou prirodzenou krásou i funkčnosťou. Sú vynikajúce pri príprave kysnutého domáceho chleba. Ich rustikálny tvar sa vytvaruje do cesta bochníka pripraveného na pečenie a jeho odtlačok potom nájdete na čerstvo upečenej voňavej kôrke. Pri stolovaní ich využijete na servírovanie pečiva, ale aj na jeho uloženie v plátennom obrúsku alebo vrecku.

    

Tento recept môžete použiť aj na chlieb z domácej pekárne. Takto vymiešané a nakysnuté cesto z domácej pekárne vyklopíte na múkou posypanú plochu kuchynskej linky a vytvarujete z nakysnutého cesta bochník, ktorý následne vložíte do šatky a dotvarujete jeho tvar, vrátane krásnych odtlačkov, ktoré na vyklopenom bochníku zostanú až do úplného.

   

chleba z domácej pekárne recepty

        

Ošatky na domáci chlieb nemáčajte, po použití ich stačí nechať dôkladne vyschnúť, prípadne ich vykefujte. Pri kysnutí cesta je vhodné ich vysypať hrubou múkou, ktorá bráni prilepeniu cesta a uľahčí vyklopenie kysnutého bochníka na plech či do nádoby na pečenie.

   

recept na domácí chléb

        

Postup prípravy, recept na domáci chlieb:

      

cesto podľa receptu necháte kysnúť v ošatke a potom preklopíte do nádoby na pečenie a môžete piecť.

     

pr. šatky 19cm - bochníku 0,7 kg, potreba múky cca 350g

pr. šatky 21cm - bochníku 1,2 kg, potreba múky cca 600g

pr. šatky 25cm - bochníku 1,5 kg, potreba múky cca 750g

      

Základná receptúra ​​a suroviny na prípravu chleba:

1 liter vody

500g ražnej chlebovej múky

3 lyžičky rasce

500g pšeničnej múky

150g ražného kvásku

0,5 lyžičky mletého koriandra

500g pšeničnej chlebovej múky

4 lyžičky soli

        

(množstvo si prepočítajte podľa veľkosti bochníka, ktorý budete piecť)

              

recept na chlieb z domácej pekárne i domáci chlieb pečený v rúre:

     

dopredu si pripravte ražný kvások, poprípade ho kúpte v dobrom pekárstve. Zmiešajte ražný kvások, ražnú chlebovú múku a vodu. Vznikne redšie cesto. Pripravte ho večer a prikryté nechajte do rána v teple kysnúť. Pridajte pšeničnú múku, pšeničnú chlebovú múku, soľ a korenie. Cesto zarábajte na doske a nechajte asi 3 hodiny kysnúť. Rozdeľte ich na dve časti, z ktorých vytvarujete dva bochníky chleba av ošatke nechajte asi hodinu kysnúť. Pred pečením chleba nahrejte elektrickú rúru na 250 - 300 ° C a dajte do nej rozpáliť dva prázdne plechy. Po vykysnutí dajte na horný plech oba chleby a na spodný nalejte hrnček vody. Pozor – voda sa hneď zmení na paru! Preto čo najrýchlejšie zatvorte dvierka rúry a nechajte pol minúty vodu páriť - chlieb potom bude mať krásnu kôrku. Spodný plech vyberte, pečte 5 minút, potom znížte teplotu rúry na 200 °C. Pečte asi 50 minút. Z tejto dávky upečiete dva bochníky chleba o váhe cca 1200 g.

Cookies

Tato webová stránka používá cookies k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

Tlačítkem 'Zobrazit detaily' můžete nastavit povolené cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko 'Souhlasit'.

Souhlasit
Technicky nutné
Preferenční
Statistické
Marketingové
Schválit zvolené cookies